Alle voor- en nadelen van Led TL verlichting op een rij

voordelen led tl buzien

Wat zijn de voor- en nadelen van Led TL verlichting?

Led verlichting heeft de conventionele verlichtingsmarkt volledig aan de kant geveegd om verschillende redenen, in het bijzonder het lagere energieverbruik, de langere levensduur en de lagere onderhoudskosten. Tegen het jaar 2030 verwacht het ministerie van energie in de Verenigde Staten dat Led verlichting 190 terawatt uur aan elektriciteit zal besparen. Dit staat gelijk aan maar liefst 15 miljard dollar per jaar! Nu de prijzen van Led lampen blijven dalen zijn steeds meer bedrijven bezig met het overstappen op Led.

Dit zijn de meest voorkomende lengtes Led TL buizen

Hieronder vind u alle voor- en nadelen van Led TL verlichting en nog wat verdere bijzonderheden:

Voordelen van Led TL verlichting

Het is bij de meesten al wel bekend dat Led grote voordelen biedt. Dit zijn de meest belangrijke:

Besparing door Led

TL verlichting is een veel gebruikte vorm van verlichting. Door het relatief lage energieverbruik en de hoge lichtopbrengst zijn Led TL buizen ideaal voor het verlichten van grote ruimtes zoals bijvoorbeeld magazijnen, loodsen en werkplaatsen. Led TL buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de Led TL buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt  nodig heeft om hetzelfde licht te genereren. Door over te stappen op Led TL buizen realiseert u dus een directe besparing van minstens 50%! Dit kan oplopen tot wel 66% zoals in de volgende alinea wordt toegelicht.

Conventionele TL buizen hebben bovendien een voorschakelapparaat(vsa) nodig om te kunnen werken. Na verschillende tests is gebleken dat door TL buizen te vervangen door Led TL buizen het vsa geen energie meer verbruikt. Normaliter is het aandeel van het vsa  15% van het totale energieverbruik van de TL buis, wat in het voorbeeld van de 150 cm TL buis op 9 Watt neer komt. Hierdoor is de verwachte besparing zelf nog hoger: wel 66%!

De levensduur is langer

De verwachte levensduur van Led TL lampen is een stuk langer dan normale TL buizen. Gemiddeld gaat een conventionele TL buis 10.000 uur mee. TL is al een duurzame lichtbron, een gloeilamp gaat bijvoorbeeld gemiddeld maar 1.000 uur mee.

Led TL buizen gaan gemiddeld 50.000 uur mee. Led buizen gaan dus gemiddeld 5 keer langer mee dan normale TL verlichting.

Doordat Led TL balken langer mee gaan, hoeft u minder vaak de buis te vervangen. Dit geeft u meerdere voordelen: als eerste hoeft u minder vaak te vervangen waardoor u geld bespaart. Die besparing betreft niet alleen de kosten van nieuwe buizen, maar in veel gevallen ook de montagekosten. Bij TL buizen die op plekken hangen waar u lastig bij kunt – zoals bijvoorbeeld bij hoge plafonds – brengt het vervangen van één of meerdere buizen relevante kosten met zich mee omdat er dan ook vaak een hoogwerker aan te pas moet komen.

Onbreekbare Led buis

Normale TL buizen zijn gemaakt van glas. Hier zult u dus voorzichtig mee om moeten gaan. De Led TL lampen van Led Wereld zijn gemaakt van aluminium en plastic. De bovenkant is gemaakt van stevig aluminium en de onderkant van melkachtig plastic. Door gebruik te maken van melkachtig plastic komt er mooi egaal licht van de buis af net zoals u gewend bij TL buizen. Deze Led TL lampen kunnen dus wel tegen een stootje en zullen minder snel breken dan de conventionele TL buizen.

Led TL balken bevatten geen kwik

TL buizen bevatten de giftige stof kwik. Ondanks de onschuldige naam maakt kwik dat TL buizen tot het chemische afval behoort. Hierdoor is het niet gezond de lucht uit TL buizen in te ademen. Bij Led TL verlichting wordt er geen kwik gebruikt. Om deze reden hoeven Led buizen niet bij het chemische afval, maar kunnen deze bij het normale restafval gedeponeerd worden.

Led verlichting flikkert niet

Als u naar normale TL verlichting kijkt, dan zal u waarschijnlijk opvallen dat het licht niet geheel constant is. Dit is bij Led verlichting anders. Led balken geven een constant licht waardoor u niet gehinderd wordt door het flikkeren.

Hoge powerfactor

De powerfactor is een wat technische aangelegenheid. Omdat dit echter een heel belangrijk aspect van verlichting is, voornamelijk bij een groter aantal lampen, is het misschien toch nuttig het hierna volgende te lezen, ook al mist U technische kennis.

De powerfactor geeft de relatie tussen het werkelijke vermogen en het schijnbaar vermogen weer. Het schijnbaar vermogen is het aantal Watt wat op het etiket staat. Elektronische apparaten met een lage powerfactor verbruiken in werkelijkheid meer (het werkelijk vermogen) dan er op het etiket staat(het schijnbaar vermogen) Dit verschil wordt ook wel blindstroom genoemd.

De energieleverancier rekent af op basis van het schijnbaar vermogen, tenzij er een speciale meter is geplaatst om de blindstroom te meten. Voor particulieren met een klein aantal lampen heeft de speciale meter geen zin, omdat de kosten daarvan niet terugverdiend worden doordat de extra opbrengsten voor de energieleverancier minder zijn dan de kosten. Indien echter een groot aantal Led-TL buizen worden gebruikt zoals in bedrijven  levert het wel financieel voordeel op om de blindstroommeter te installeren. Bovendien kunnen er gevaarlijke situaties voordoen bij een groot aantal in gebruik zijnde Led TL buizen met een lage powerfactor zoals erg warm wordende groepenkasten.

Let dus naast de lichtopbrengst ook op de powerfactor! Deze is bepalend voor de kwaliteit van de Led-TL buizen. Een lage powerfactor betekent dat de buizen van inferieure kwaliteit zijn. De Led TL buizen van Led Wereld hebben allemaal een powerfactor van 0.98 waardoor er niet of nauwelijks sprake is van blindstroom.

TL buizen kunnen 1 op 1 vervangen worden door Led

De Led TL lampen hebben exact dezelfde lengte en fitting(G13) als conventionele TL buizen. Hierdoor passen de nieuwe Led TL lampen in de voetjes van de oude TL. Dit heeft als grote voordeel dat er geen nieuwe armaturen hoeven worden aangeschaft, maar de oude TL armaturen gewoon kunnen  blijven gebruikt.

Maakt u gebruik van starters in uw armaturen? Dan kunt u zelfs uw TL balken vervangen zonder dat u het armatuur hoeft open te maken en om te bouwen. Het is alleen een kwestie van de buizen verwisselen door Led buizen en de oude starters verwisselen door Led starters.

Maakt u geen gebruik van starters? Dan moeten de TL armaturen omgebouwd worden. De bedrading van de armaturen zullen veranderd moeten worden zodat de Led TL lampen direct op het 220V lichtnet aangesloten zijn.

Wilt u meer weten over hoe u TL buizen kunt vervangen door Led TL buizen? Lees dan er meer over in het blog Hoe vervang ik TL buizen door Led TL buizen, waarin een stappenplan is opgenomen.

Led buizen zijn in alle kleuren beschikbaar

Zoals TL buizen beschikbaar zijn in allerlei verschillende kleuren, zijn ook onze Led TL buizen beschikbaar in alle kleuren. Bij elke kleurcode hoort een lichtkleur in Led. Deze lichtkleur is uitgedrukt in Kelvin. De meest voorkomende kleurcode met de daarbij horende lichtkleuren zijn:

Heeft u TL buizen met een andere kleurcode? Neem dan gerust contact met ons op, wij geven u graag advies welke kleur u nodig heeft.

De lichtkleuren komen exact overeen met de kleurcodes op de TL buizen. U kunt er dus op rekenen dat u dezelfde kleur zult behouden.

Bovendien is het voor sommige bedrijven zoals bijvoorbeeld kapsalons belangrijk dat de kleurenechtheid van hoge kwaliteit is. De kleurenechtheid is uitgedrukt in CRI. TL buizen waarvan de kleurcode begint met een 8 hebben een CRI waarde van 80. Ook alle Led TL buizen van Led Wereld hebben een CRI waarde van 80 en daarom gaat u er niet op achteruit wat de kleurenechtheid betreft.

Led gaat direct aan

Ergert u zich ook regelmatig als u even iets uit de schuur moet halen maar eerst zeker 5 seconden moet wachten voordat u licht heeft? Dat is door over te stappen naar Led TL ook afgelopen. Led verlichting gaat direct aan. En niet zoals spaarlampen die eerst op moeten warmen, nee, Led gaat direct op volle sterkte aan.

Led houdt van kou

Waar normale TL buizen niet goed bestand zijn tegen kou houdt Led daar juist wel van. Mede hierdoor is Led verlichting uitermate geschikt voor ruimtes met temperaturen zelfs onder het vriespunt zoals in koelcellen. Ook is de lichtopbrengst niet lager bij deze lage temperaturen.

 

Heeft Led TL verlichting ook nadelen?

Wij willen U een onderzoek van mogelijke nadelen van Led niet onthouden.

Hoge aanschafprijs

Dat de Led TL buizen een hogere aanschafprijs hebben dan normale TL buizen is een gegeven. Doorgaans kost een TL buis rond de 2 euro terwijl een soortgelijke Led TL buis al gauw tussen de 10 en 20 euro kan kosten. Dat lijkt op het eerste gezicht een minpunt, maar dat blijkt erg mee te vallen.

Het vervangen van TL buizen door Led kunt u zien als een investering die u terugverdient na verloop van tijd. Door de besparing van 66% op uw energierekening verdient u de méérprijs van Led buizen automatisch terug. Bovendien hoeft u minder vaak Led TL buizen aan te schaffen dan bij gewone TL het geval is wat tot een nog grotere besparing leidt.

Hieronder heb ik een berekening gemaakt van de terugverdientijd voor een bedrijf met 20 TL buizen van 150 cm die de TL buizen gemiddeld 8 uur per dag gebruikt. We houden de energieprijs op €0,10 per kW/u(bij consumenten is de energieprijs een stuk hoger waardoor de terugverdientijd nog korter is).

Aanschaf 20 x Led TL buizen 150 cm       20 x € 12,99 =                € 259,80

Aanschaf 20 x TL buizen 150 cm                            20 x € 1,99 =       € 39,80

Verschil                                                                                                                      € 220,00

 

Energiekosten op jaarbasis Led TL buizen                                           € 134,20

Energiekosten op jaarbasis TL buizen                                                    € 389,60

Verschil              energiekosten op jaarbasis                                           € 255,40

 

Zoals u kunt zien in het voorbeeld is de méérprijs van Led TL buis van 150 cm in minder dan een jaar terugverdiend. Hiermee is nog geen rekening gehouden met het feit dat er op termijn vaker TL buizen vervangen moeten worden dan Led buizen. Dus is de hogere aanschafprijs per saldo geen nadeel, maar ook in relatie tot de hogere aanschafprijs levert Led op termijn voordeel op.

Ook om deze reden raden wij U aan om geen TL buizen meer aan te schaffen maar direct over te stappen op Led TL verlichting. Het kan gewoonweg niet meer uit om nog gebruik te maken van conventionele TL verlichting.

Led kan niet goed tegen warmte

Op zich kan Led niet goed tegen warmte. Het is voornamelijk de elektronica(de driver) die hier gevoelig voor is. Het in een Led lamp verwerkte materiaal heeft invloed op de gebruiksduur. Met name heeft aluminium een positieve invloed. Dit metaal zorgt ervoor dat de warmte goed afgevoerd kan worden waardoor de Led TL balk niet te warm wordt. In de Led TL buizen van Led Wereld is dan ook zoveel mogelijk aluminium verwerkt.

Vooral in ruimtes met hoge plafonds zoals werkplaatsen is dit een zeer belangrijk punt. Omdat daken zeer warm kunnen worden in de zomer, heeft dit ook invloed op de temperatuur waar de Led buizen komen te hangen. Onze Led TL buizen zijn geschikt voor temperaturen tot 45 graden. Vermindering van de duurzaamheid door te grote warmte zal zich in de meeste gevallen dus niet voordoen.

Led balken maken geen gebruik van spiegeloptieken

TL verlichting maakt doorgaans gebruik van spiegeloptieken. Normale TL buizen zijn namelijk rondstralers. Vaak is het licht wat naar het plafond straalt overbodig. Dit licht wordt daarom gereflecteerd door spiegeloptieken, ook wel reflectiekappen genoemd, zodat het licht toch op de werkvloer terecht komt. Hoe goed de kappen het licht  daadwerkelijk reflecteren hangt sterk af van onder andere de kwaliteit van de kap en ook hoe schoon de kap is. U begrijpt wel dat een vuile kap minder goed zal reflecteren. Een goede, schone kap zal 65 % van het licht terug kaatsen op de werkvloer.

Led TL verlichting zijn echter helemaal geen rondstralers.  De lichtbundel is gemiddeld zo’n 160 graden. Dit betekent dus dat er geen licht naar boven schijnt waardoor reflectiekappen overbodig zijn.  

Meer over de effectieve lichtopbrengst op de werkvloer van conventionele en Led verlichting leest u hieronder.

Bij het vergelijken van de door de fabrikant aangegeven lichtopbrengst van TL buizen en Led TL buizen zal het opvallen dat de lichtopbrengst voor Led TL buizen een stuk minder is. Deze lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Lumen staat voor de totale lichtopbrengst in alle richtingen. Inmiddels weet u dat TL buizen rondstralers zijn. Bij het aantal aangegeven lumen wordt  het licht dat naar boven schijnt ook meegeteld. Weliswaar wordt dit gereflecteerd door de reflectiekap, maar niet volledig en steeds minder door vervuiling van de kap. Bij Led TL buizen speelt dit geen of een geringere rol, wegens het lagere aantal graden van de lichtbundel. De daadwerkelijke lichtopbrengst op de werkvloer van TL en Led TL kan men met elkaar vergelijken door middel van een wat lastige berekening.

Bij de hiervoor bedoelde vergelijking gaat het niet alleen om de initiële lichtopbrengst. Naarmate een lamp in de loop der tijd méér uren heeft gebrand, gaat de lichtopbrengst er op achteruit, ook bij Led, doch in mindere mate. Gemiddeld gaat een TL buis 10.000 uur mee en de lichtterugval is tegen die tijd 35%. Bij een Led TL buis is dit voor hetzelfde aantal branduren gemiddeld slechts 10%.

Hieronder wordt – op basis van 10.000 branduren – een voorbeeld  gegeven van de effectieve lichtopbrengst van een TL buis van 150 cm vergeleken met een Led TL buis Pro van 150 cm:

TL buis in goed armatuur met reflectiekap

Lichtstroom:                                                                               5.240 lumen

Lichtterugval 17,5%:                                                                 917 lumen

Lichtterugval door vervuiling van kap                            786 lumen

Gemiddeld Lichtstroom                                                      3.537 lumen

Correctie reflectiekap (0,35 x ½ x 3.537):                    619 lumen

Daadwerkelijke lichtopbrengst                                      2.918 lumen

 

TL buis in armatuur zonder reflectiekap

Lichtstroom:                                                                             5.240 lumen

Lichtterugval 17,5%:                                                               917 lumen

Gemiddeld Lichtstroom                                                     4.323 lumen

 

Daadwerkelijke lichtopbrengst: ½ x 4.323 =         2.162 lumen

 

Led TL buis in bestaand armatuur

Lichtstroom:                                                                              3.220 lumen

Lichtterugval 5%:                                                                       161 lumen

 

Daadwerkelijke lichtopbrengst                                     3.059 lumen

Uit bovenstaande berekening blijkt dat de Led TL buizen Pro van Led TL wereld zelfs een hogere lichtopbrengst op de werkvloer leveren dan oorspronkelijke TL buizen. Bij deze berekening is rekening gehouden met de lichtterugval en de correctie van het reflectiekap.

Indien het om de normale versie Led TL buizen gaat, zou U ons eventueel kunnen vragen om een vergelijking te maken, zodat U weet waar U aan toe bent.

De exacte  levensduur is onzeker

De meeste leveranciers van Led verlichting schrijven een zeer lange levensduur van maar liefst 50.000 uur op voor hun Led lampen. Dit is natuurlijk erg lang. Bij 8 uur ingeschakeld per dag bijvoorbeeld zou dat betekenen dat de lamp wel 17 jaar mee gaat!

Led verlichting ondergaat een enorme ontwikkeling de laatste jaren. Dit komt ten goede van onder andere de levensduur van Led TL. Om een levensduur van 50.000 uur te testen zouden de Led lampen minstens 5 jaar non-stop ingeschakeld moeten zijn. Het probleem is dan dat er, tegen de tijd dat de test klaar is,  alweer een nieuwere, betere versie is ontwikkeld waardoor de oudere versie  achterhaald is.

Mede hierom worden de testen meestal in kortere periodes uitgevoerd, bijvoorbeeld 10.000 uur(ongeveer een jaar non-stop). De test wordt uitgevoerd bij verschillende temperaturen. Op deze wijze kunnen met enig voorbehoud conclusies getrokken worden over de verwachte levensduur van de lamp.

Ook de Led TL lampen van Led Wereld worden op dit gebied zo grondig mogelijk getest en hierdoor zijn wij er zeker van dat de levensduur van de Led lampen u niet zal teleurstellen. Er mag worden verwacht dat de  levensduur van een Led TL buis 40.000 uur is en bij de Led TL buis Pro 50.000 uur.

Misverstanden

Led werkt niet zonder het vsa te verwijderen

Dit klopt niet, Led TL buizen werken ook zonder het vsa(voorschakelapparaat of ballast) te verwijderen. In armaturen met starters kunt u het vsa laten zitten. Echter in armaturen zonder starters zult u het armatuur moeten ombouwen. Lees ook in stappen hoe u TL buizen kunt vervangen door Led TL buizen.

Led verlichting geeft lelijk blauw licht af

In de tijd dat Led verlichting nog niet voldoende ontwikkeld was, gaf Led inderdaad blauw licht af. Dat is nu niet meer het geval. Tegenwoordig is Led beschikbaar in alle kleuren zoals warm-wit, neutraal-wit en koud-wit(daglicht-wit). Alles zonder blauw licht.

Led schijnt fel in de ogen

U als brandende Led chips ziet, dan schijnen ze fel in de ogen. Zoals hiervoor al werd vermeld zijn de Led TL lampen van Led Wereld gemaakt van aluminium en plastic. De bovenkant is gemaakt van stevig aluminium en de onderkant van melkachtig plastic. Door gebruik te maken van melkachtig plastic komt er mooi egaal licht van de buis af net zoals u gewend bij TL buizen. Het licht is bijna niet te onderscheiden van het egale  licht van TL buizen.

Conclusie

Hiervoor zijn 10 voordelen van Led verlichting genoemd. Om er nog enige kort te herhalen: met de hoge besparing op de energiekosten tot wel 70% is het zeer rendabel om over te stappen op Led TL verlichting. Door de langere gebruiksduur van Led TL ten opzichte van de conventionele TL, bespaart u op de vervangingskosten en de kosten van installatie. Led buizen zijn weliswaar een stuk prijziger dan conventionele TL buizen, echter worden de méérkosten van Led buizen in de praktijk binnen een jaar  terugverdiend. Door de probleemloze installatie van Led buizen is er geen reden om de vervanging van conventionele TL buizen door Led TL buizen uit te stellen. Stap dus vandaag nog over op Led TL verlichting!

Heeft u hulp nodig bij de overstap op Led TL verlichting? Ons team helpt u graag met alle aspecten van de overstap, of het nu gaat om het installeren van de Led TL lampen, het berekenen van de terugverdientijd of andere aspecten.  Neem contact met ons op voor advies op maat of een volledige offerte voor u.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *