Wat is t5 en wat t8? En hoe zit het met Led-buizen?

Led vs t5

t8 vs t5 vs Led

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten TL buizen te vinden. Maar wat is het verschil tussen de twee meestvoorkomende TL lampen: t5 en t8?

Het technische verschil tussen t5 en t8 zit in de diameter van de TL lamp. Een t5 TL lamp heeft een diameter van 5/8 inch (ongeveer 1,5 cm), terwijl een t8 TL lamp een diameter van 1 inch (ongeveer 2,5 cm) heeft. De t5 TL lampen zijn een nieuwe generatie na de t8 TL lampen, daarom  verbruiken deze doorgaans minder energie en zijn ze duurzamer.

t8 TL vervangen

In de praktijk worden conventionele TL verlichting (t8) vervangen door t5- of Led verlichting. het vervangen door Led verlichting is een stuk gemakkelijker, omdat deze (1) dezelfde lengte hebben, waarbij t5 TL lampen korter zijn en (2) omdat een t8 TL lamp een G13 fitting terwijl een een t5 TL lamp een G5 fitting heeft.

Led verlichting kan dus één op één vervangen worden waar voor t5 verlichting eerst een verloopstuk vereist is.

Daarnaast heeft Led nog een aantal andere voordelen boven t5 verlichting:

 • Led verbruikt gemiddeld 35% minder energie
 • Led kan één op één vervangen
 • De levensduur van Led is ongeveer 2 keer zo lang
 • een Led buis is duurder dan een t5 buis, maar omdat er ook een apart armatuur moet worden aangeschaft is t5 toch duurder

Benieuwd hoe oude TL vervangen wordt door Led TL lampen? Lees het hier.

Led TL armatuur: t5 en t8

Bij onze Led TL armaturen zult u t5 én t8 verlichting tegenkomen. Waarom wij hiervoor gekozen zullen we hier uitleggen:

Voordelen van t5 Led TL armaturen:

 • t5 Led TL armaturen zijn compacter
 • t5 Led TL armaturen sluiten naadloos op elkaar aan, er is geen tussenruimte tussen het licht van de lampen, waardoor je één lange streep licht krijgt

Voordelen van t8 Led TL armaturen:

 • t8 Led TL armaturen zijn de meest gangbare formaat lampen
 • Er zijn extra heldere varianten beschikbaar, voor als u extra veel licht nodig heeft, of als de TL lampen op grotere hoogte komen te hangen
 • Zowel in warm-witte, neutraal-witte als koud-witte uitvoering
 • Iets goedkoper in aanschaf
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

8 reacties op “Wat is t5 en wat t8? En hoe zit het met Led-buizen?

 1. Jan. zegt:

  ik zoek een tl buis van 72cm met een T5 aansluiting deze zit in een spiegel verwerkt en ik kan geen andere gebruiken . Kan iemand mij daar aan helpen?????

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Jan,
   Wij hebben helaas geen Led TL buizen in t5 vorm. Deze hebben ook een andere fitting dan de normale Led TL buizen die wij verkopen.
   U zou er voor kunnen kiezen om voor een Led TL armatuur van 60 cm of 90 cm te gaan. Deze worden ook dikwijls bij spiegels gebruikt.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

   • William - Led Wereld zegt:

    Beste Martijn,
    Helaas hebben we ze nog niet kunnen vinden. Nu is het zo wij überhaupt nog geen t5 buizen hebben, ook niet in de meer reguliere lengtes.
    Zijn onze Led TL armaturen t8 niet een optie? Deze zou u kunnen gebruiken om het gehele armaturen te vervangen en is ook nog een heel gemakkelijk om aan te sluiten!
    Vriendelijke groeten,
    William – Led Wereld

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Henny,
   Voor een aquarium van 60 cm zou u gebruik kunnen maken van een Led TL armatuur 60 cm. Deze hebben IP44 er zijn daarom plensdicht.
   De Led TL armaturen zijn in drie kleuren verkrijgbaar. Het voordeel van deze Led TL armaturen is dat het de lamp en armatuur in één is, zo hoeft u niet de twee producten apart aan te schaffen.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste John,
   Wij hebben geen Led TL buizen in de lengte tussen 30 en 40 cm. Onze kortste Led TL buis is 60 cm.
   Nu zijn Led TL buizen zelf in principe helemaal niet waterdicht. Dit hangt af van de armatuur waarin de buis gebruikt wordt.
   Wij kunnen u dus helaas geen Led TL buis aanbieden voor uw aquarium, wat wel zou kunnen, is dat u gebruik maakt van een compleet Led TL armatuur.
   Deze complete armaturen zijn namelijk IP44 en hiervoor heeft u verder geen apart armatuur meer nodig omdat het 2 in 1 is.
   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *