Een bouwlamp van 1000 Watt, is dat wel nodig?

U zoekt een bouwlamp met veel Watt. Bijvoorbeeld 500W of 1000W. De reden hiervoor is dat je een bouwlamp wilt die veel licht geeft en dat 1000 Watt daar wel genoeg voor moet zijn. Maar betekent veel Watt ook direct een hoge lichtopbrengst? Het antwoord daarop is nee. Hoe het wel zit leest u hieronder.

Lichtopbrengst wordt niet in Watt maar in lumen uitgedrukt

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt lichtopbrengst niet in Watt uitgedrukt. Watt gaat over het energieverbruik. Een tijd terug gebruikte men alleen gloeilampen en daarbij kon je aan het aantal Watt zien wat de lichtopbrengst was. Maar na verloop van tijd verschenen er andere typen lampen op de markt waardoor de lichtopbrengst niet altijd meer in verhouding stond met het aantal Watt.

Daarom wordt tegenwoordig vooral naar het aantal lumen gekeken. lumen is een maat voor het totale zichtbare licht dat een lichtbron uitstraalt. Met ander woorden: de lichtopbrengst.  Het is door de verschillende soorten lampen best mogelijk dat een bouwlamp van 1000 Watt evenveel lumen oplevert als een bouwlamp van een andere soort van maar 200 Watt.

Lichtopbrengst bouwlamp van 1000 Watt

De meest standaard bouwlampen zijn al jaren halogeenlampen. Wanneer we kijken naar de lichtopbrengst van halogeenlampen dan zien we ongeveer het volgende:

 • 500 Watt geeft 5.500 lumen
 • 1000 Watt geeft 13.000 lumen
 • 2000 Watt geeft 26.000 lumen

Wel is de lichtopbrengst sterk afhankelijk van hoe lang de bouwlamp al meegaat en de kwaliteit van de reflectie van de bouwlamp. In een normale halogeen bouwlamp zit namelijk een buisje dat licht geeft. Dit buisje geeft licht in alle richtingen, dus ook naar achter. Dit licht wat naar achter schijnt, heeft u in principe niks aan, maar gelukkig wordt een groot deel opgevangen door een reflecterende achterkant in de bouwlamp. Hierdoor wordt alsnog een groot deel van het licht wat naar achter schijnt, gebruikt.

Doordat de halogeen lichtbron in de bouwlamp alle kanten op schijnt, lijkt het aantal lumen wat op de verpakking staat hoog(hoger dan de getallen die wij hierboven hebben staan). Alleen een deel wordt dus niet gebruikt. Bij Led worden wel alle lumen gebruikt. Hierdoor is het 1 op 1 vergelijken van het aantal lumen niet mogelijk.

De getallen die hierboven staan, zijn het aantal lumen dat daadwerkelijk effectief gebruikt wordt. Zo kunt u zien dat een Led bouwlamp van 100 Watt bijna evenveel licht(9.500 lumen) geeft als een halogeen bouwlamp van 1000 Watt. Zo hebben wij ook Led bouwlampen van 200 Watt. Deze geven zelfs 19.000 lumen en daardoor ook zeer geschikt voor het verlichten van grote oppervlakten zoals velden, parkeerplaatsen en paardenbakken.

Led-bouwlampen zijn de toekomst

Bouwlampen staan vaak lange periodes aan en door het hoge aantal Watt kost dit veel energie. Toen enkele jaren terug led-bouwlampen op de markt kwamen werden deze door het lage verbruik vrij snel populair. Een led bouwlamp van 100 Watt heeft namelijk dezelfde lichtopbrengst als een halogeen-bouwlamp van 1000 Watt. Bij intensief gebruik kun je hierdoor honderden euro’s besparen.

Ten opzichte van de gewone bouwlamp is de Led bouwlamp iets duurder. Deze hogere kosten worden echter ruimschoots gecompenseerd door de forse energiebesparing. Daarnaast gaan onze led bouwlampen veel langer mee (gemiddeld zo’n 35.000 uur).

Wat voor bouwlamp moet ik nemen?

Hoe hoog de lichtopbrengst is die u nodig heeft bij een bouwlamp is afhankelijk van het type werkzaamheden en de ruimte. In de meeste gevallen volstaat een lamp vanaf 1000 lumen (ongeveer 10W led of 50W halogeen) maar er zijn gevallen waarin je echt een hogere hoeveelheid lumen nodig hebt en moet gaan voor bijvoorbeeld een led bouwlamp van 100 Watt of zelfs een Led bouwlamp van 200 Watt. In onder meer de volgende gevallen raden we een hogere lichtopbrengst aan:

 • Donkere muren. Zwart en andere donkere kleuren absorberen veel licht. Daardoor kan een sterkere bouwlamp nuttig zijnLed bouwlamp 10W
 • Schilders moeten goed oneffenheden kunnen vinden op de muren. Een felle verlichting is daarvoor noodzakelijk
 • Grote ruimtes of open lucht. De benodigde lichtsterkte is afhankelijk van het gebied dat je wilt verlichten. In grotere ruimtes of in de open lucht is vaak een hoge lichtopbrengst gewenst.

 

Waar u op moeten letten bij het kopen van een bouwlamp

Naast het aantal Watt/lumen zijn er meer zaken waarover u na moet denken bij het kopen van een bouwlamp en die soms vergeten worden. Bedenk u daarom bij aanschaf van een bouwlamp de volgende dingen:

 • Welke lengte snoer heb ik nodig
 • Moet de bouwlamp waterdicht zijn
 • Kies ik een lamp met lichtsensor of is dat niet nodig
 • Wat voor kleur moet het licht zijn (voor een extra sterke verlichting raden we neutraal of koud-wit aan)

Led bouwlampen van Led Wereld

De led bouwlampen die wij leveren gaan van 10 Watt tot 200 Watt. Dit is voor verreweg de meeste toepassingen goed. Verder zijn onze bouwlampen waterdicht, hebben een snoer van 3 meter en kun je bij ons kiezen tussen bouwlampen met en zonder sensor.Bovendien zijn al onze Led bouwlampen volledig waterdicht waardoor ze uitstekend voor buiten te gebruiken zijn.

Om de Led bouwlampen zit een stevige beugel vast. Deze beugel kunt u ten opzichte van de lamp draaien. Zo kunt u de Led bouwlamp op elke plek monteren; aan de muur, aan het plafond of op de grond.

Gezien de grote voordelen van led-bouwlampen ten opzichte van halogeen bouwlampen kunnen we eigenlijk niets anders adviseren dan te gaan voor led-bouwlampen. De lichtopbrengst is namelijk beduidend hoger en het energieverbruik lager.

Vragen of advies nodig? Neem contact op met ons of laat een reactie achter. We helpen u zo spoedig mogelijk.

37,99 incl. BTW
34,99 incl. BTW
74,99 incl. BTW
74,99 incl. BTW
74,99 incl. BTW

Led bouwlamp met sensor

Led bouwlamp met sensor 30W koud-wit

44,99 incl. BTW
44,99 incl. BTW

Led bouwlamp met sensor

Led bouwlamp met sensor 30W warm-wit

44,99 incl. BTW
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Een bouwlamp van 1000 Watt, is dat wel nodig?

 1. W.H.van Hattum zegt:

  Ik wil mijn bewakingscameras van 500 W vervangen door uw led bouwlamp, ik heb nog wel een vraag : is de sensor intestellen op de lichtgevoeligheid en de brandtijd na het inschekelen ?? Ik denk aan uw lamp met sensor van 50W.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste meneer van Hattum,
   Onze Led bouwlampen met sensor zijn inderdaad volledig in te stellen. Op de sensor zitten namelijk 3 knoppen waar u aan kunt draaien. Dat zijn de volgende:

   • 1) Gevoeligheid: hoeveel beweging moet er zijn voordat de lamp inschakelt.
   • 2) Brandduur: stel in hoe lang de Led bouwlamp aan moet blijven staan.
   • 3) Hoe donker moet het buiten zijn voordat de Led bouwlamp überhaupt aan gaat.

   Zo kunt u altijd de lamp instellen zoals u wilt.
   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *